Прихильники

вівторок, 7 листопада 2017 р.

Словник будівельних термінів за професією «Муляр Штукатур Лицювальник-плиточник»

Абразивний інструмент - інструмент, виготовлений з абразивних матеріалів. Випускається у вигляді шліфувальних кругів, брусків
Аглопорит - штучний пористий заповнювач у вигляді щебеню або гравію.
Адгезія - міцність зчеплення лакофарбового покриття з поверхнею оброблюваної матеріалу.
Алебастр - Продукт випалу природного гіпсу при температурі 120-170 град. С. У будівництві застосовують у вигляді порошку тонкого помелу.
Анкер, анкерний елемент - деталь для скріплення частин споруд. Закладають в кам'яну кладку (стіни, фундамент, склепіння і т. д.).
Антисептування - захист деревини, схильною до дії вологи, від біологічного руйнування. Для побутових умов найбільш прийнятні водорозчинні антисептики (більш сильні - фтористий натрій, крем-нефторістий натрій, кремнефтористого амоній, магній і цинк; слабші - мідний і залізний купорос, хлористий цинк, кухонна сіль, хлорне вапно).
Арболіт - ізновид легкого бетону, заповнювачем в якому є різної крупності частинки рослинного походження, а в'яжучим - цемент, будівельний гіпс і т. д. За призначенням підрозділяють на теплоізоляційний і конструкційно-теплоізоляційний.
Арматура - складова частина залізобетонної конструкції, призначена для сприйняття розтягуючих зусиль. Зазвичай застосовують сталеву арматуру, в деяких випадках - неметалічну.
Армоцемент - дрібнозернистий бетон, в масі якого рівномірно розподілені дротові сталеві сітки. Одночасно може бути присутнім і стрижнева або дротяна арматура. З армоцемента можна виготовляти тонкостінні елементи (річкові та морські судна, дебаркадери, резервуари, труби).
Азбест - мінерали класу силікатів легко розщеплюються на тонкі міцні волокна. Найбільше промислове значення має хризотил-азбест. Використовується при виробництві азбоцементних листів, труб і інших будівельних матеріалів.
Базальт - темна вулканічна гірська порода, що складається з щільної або дуже дрібнозернистою маси, але може містити порфірову виділення. Добре полірується. Використовується як бутового каменю, наповнювач для бетонів, для мощення вулиць, при виробництві литих кам'яних виробів.
Балка - горизонтальна несуча конструкція будівель і споруд, що має опору в двох або більше точках. Балка, що перекриває один проліт і має дві опори, називається розрізним. Балка, що перекриває декілька прольотів і що має декілька опор, називається нерозрізний багатопрольотні.
Бетон - штучний кам'яний матеріал із суміші в'язкої речовини з водою і заповнювачем. Класифікують по виду застосовуваного в'яжучого речовини (цементний бетон, гіпсобетону, асфальтобетон тощо). Цементний залежно від щільності (у кг / м ') підрозділяється на особливо важкий (більше 2500), важкий (1800-2500), легкий (500 - 1800), особливо легкий (менше 500).
Асфальт - природне або отримується штучно складна органічна речовина, вживана у виробництві руберойду, ізоляційних матеріалів і т.д.
Бітумна мастика - матеріал для влаштування гідроізоляції, покрівельних робіт і т.д.
Блоки Бетонні - Вироби з бетону масою від десятків кілограмів до кількох тонн. Виготовляються з важких, полегшених і легких бетонів. За призначенням поділяються на фундаментні, цокольні і станів. Для зниження маси і теплопровідності часто випускаються пустотними або дірчастим. Найбільш часто порожнечі мають форму щілин, які розташовані уздовж або поперек блоку.
Блоки Керамічні - штучні пустотілі керамічні вироби щільністю 1100-1300 кг / м куб .. Обсяг пустот становить 15-40%, водопоглинання 6-14%, морозостійкість не менше 25 циклів. Випускаються різних типорозмірів: для кладки стін, перегородок, перекриттів, огорож і т. д. Основні розміри 250х120х140, 250х220х250 та 320х100х140.
Бойлер - пристрій для отримання гарячої води за допомогою пари, що проходить по трубах, розташованим всередині резервуара.
Бордюр - вузька смуга, що відокремлює що-небудь (проїжджу частину, клумбу, газон і т.д.).
Брус - пиломатеріал завтовшки і шириною 100 мм і більше.
Брусок - пиломатеріал товщиною менше 100 мм і шириною до подвійної товщини.
Бут, бутовий камінь - великі (150-500 мм) шматки неправильної форми, що отримуються з вапняків, доломіту, пісковиків, гранітів. Різновид буту - бруковий камінь (валуни до 300 мм).
Бутобетон - матеріал, який застосовується для пристрою фундаментів, що складається з наповнювача (каменю, великого гравію, щебеню, цегляного бою і т. п.). Після укладання шарами його поливають розчином і щільно трамбують.
Вата Скляна - пухкий матеріал із переплетених між собою тонких скляних волокон. Сировиною для отримання служать кварцовий пісок, вапняк, кальцинована сода. Використовується для виготовлення теплоізоляційних матеріалів.
Вата Мінеральна - теплоізоляційний матеріал у вигляді слабко ущільненої маси склоподібних волокон. Отримують із силікатних розплавів на основі доменних шлаків, а також із сумішей осадових (мергелі, доломіт, вапняк) і вивержених (діабаз, базальт, порфіріт і т. д.) гірських порід.
Вінець - колоди або бруси, що складають один горизонтальний ряд дерев'яного зрубу. Вага снігового покриву (кгс/м2) - показник, що визначає нормативну снігове навантаження на дах (визначається з урахуванням коефіцієнта, який дорівнює 0 при ухилі даху 60 ° і більше і 1 при нахилі 25 ° і менше).
Вермикуліт Спучений - матеріал, що отримується шляхом подрібнення і короткочасного випалювання в печах природного вермикуліту. Застосовують для теплоізоляційних засипок, при виробництві штучних теплоізоляційних виробів, як заповнювач для вермікулітбетонов і добавок у декоративні штукатурні розчини.
Вибропрессовании - спосіб ущільнення бетонної суміші шляхом додатки до неї вібраційних навантажень та статичного тиску.
Вітраж - вставлена у віконний або дверний отвір, або в самостійну раму декоративна композиція, виконана з шматків (у більшості випадків різнобарвного) скла. У сучасній архітектурі - обширне засклення фасаду великорозмірним склом, закріпленими в металевих рамах.
Войлок Будівельний - рулонний теплоізоляційний матеріал, що виготовляється з низькосортної вовни, рослинних волокон і клею. Використовується для теплоізоляції різного обладнання, трубопроводів і т. п.
Речовини в'язкі - речовини, що виконують функцію цементуючого компонента. За походженням можуть бути як органічними, так і неорганічними.
Газобетон - різновид пористого бетону, що отримується з суміші в'яжучого, піску і води з газоутворюючих добавками. В якості в'яжучого застосовують портландцемент. Газоутворювачем, як правило, є алюмінієва пудра. При введенні її в суміш відбувається реакція з вапном або лугом, в результаті якої виділяється водень.
Жолобник - напівкругла виїмка на деталі.
Гіпс - мінерал - водний сульфат кальцію, а також осадова гірська порода, що складається в основному з цього мінералу. Застосовується при виробництві в'яжучих речовин, штукатурного гіпсу, естрихгіпс, гіпсового цементу, а також для отримання сірчаної кислоти.
Гідрофобність - здатність матеріалу не змочуватися водою.
Глини - осадові гірські породи, в основному складаються з глинистих мінералів. Мають пластичністю - при замісі з водою утворюють в'язке тісто, яке при висиханні зберігає додану форму. Використовуються для виробництва кераміки, вогнетривів, як адсорбенти, а також для виготовлення кладки пічних розчинів.
Грунтові води - підземні води першого від поверхні землі постійного водоносного горизонту.
Декор - система прикрас споруди (фасаду, інтер'єру) або вироби. Може бути простим, наприклад, одноколірна фарбування і складним, що поєднує орнамент, різьблення, розпис, різні матеріали та ін
Дерев'яна обшивка - облицювання приміщення або будиночка стругані дошками, плитами або дерев'яними рамами і фільонками.
Діафрагма (будівельна) - поперечна зв'язок між двома паралельними цегляними стінками (з цегли або розчину, армованого сталлю).
Залізненням - поверхнева захист бетонної конструкції від проникнення вологи шляхом нанесення на свіжий розчин і загладжування 2-3-міліметрового шару сухого цементу або цементного тесту.
Забірко - тонкі стіни між стовпами фундаменту, що служать для утеплення підпільного простору і запобігання його від пилу, вологи, снігу і т. д.
Вапно - об'єднані загальним терміном продукти випалу і подальшої переробки вапняку (осадовою гірської породи), крейди і інших карбонатних порід. Найчастіше під цією назвою об'єднують вапно негашене комовую (кіпелку) або мелену і продукт її взаємодії з водою - вапно гашене (Пушенко або тісто).
Калевками - фігурно оброблена крайка будь-якого елементу з метою декоративного оформлення виробу.
Карниз - горизонтальний виступ на стіні, що підтримує дах будівлі та захищає стіни від стічної води.
Клямер - сталева смужка для кріплення цегли, скла та ін
Косоур - частина сходів, що служить для кріплення ступенів.
Кружала - дерев'яні елементи для кріплення опалубки при викладенні склепіння печі.
Ламінована плита - Древесностругана пліта облицьована плівками на основі паперу, просочених синтетичними смолами (не потребує подальшої обробки).
Ложкова ряд - ряд цегляної кладки, в якому цегла покладений уздовж стіни.
Мауерлат - балки або бруси, що укладаються по периметру зовнішніх цегляних, бетонних і подібних до них стін для кріплення крокв.
Накат - нижня частина міжповерхового перекриття, що утворює стелю.
Нагель - дерев'яний або металевий стрижень шестигранною або іншої форми, що застосовується для скріплення (сплачіванія) частин дерев'яних конструкцій.
Обапіл - пиломатеріал, отриманий з бічної частини колоди. Якщо внутрішня сторона не пропілену, його називають обаполом.
Обв'язка-горизонтальна частина дерев'яних каркасних стін. Нижня обв'язка служить підставою каркаса.
Решетування - зміцнюється крокв дошки або бруси, необхідні для настилу покрівлі.
Опалубка - форма, в яку укладають 'бетон під час зведення фундаменту. Виготовляється з дерева.
Отмостка - пристрій для відводу води від фундаменту, що виконується з ухилом від будинку.
Паз - виїмка в дошках, брусках або щитах, в яку вставляється шип іншої деталі.
Перев'язка швів - кладка, при якій вертикальні шви в сусідніх по висоті рядах роблять зі зміщенням в півцеглини.
Пергола - спорудження садово-паркової архітектури, що складається з низкою поставлених один за одним арок або парних колон (стовпів), пов'язаних поверху дерев'яної латами і обсаджених кучерявими рослинами.
Плінтус - рейка профільної форми для закриття щілини між підлогою і стіною.
Підпірна стінка - конструкція з природного каменю, бетону, залізобетону або дерева, що утримує від обвалення що знаходиться за нею масив грунту.
Подступенок - вертикальна частина сходинки (визначає висоту рівні).
Портал - П-подібна частина конструкції.
Проступи - горизонтальна частина сходинки (визначає ширину рівні).
Рівноважна вологість деревини - значення вологості, що відповідає температурі і відносній вологості навколишнього повітря.
Разжелобок - запалі кут, що отримується при перетині двох схилів дахів.
Розшивка швів - пригладжування і ущільнення швів цегляної кладки з одночасним наданням їм форми полуваліка (проводиться у випадку, якщо стіни не штукатуряться).
Розрахункова температура зовнішнього повітря - значення температури, що приймається при розрахунку огороджувальних конструкцій (стін) і систем опалення.
Ригель - горизонтально (іноді похило) розташований елемент (стрижень, балка) в будівельних конструкціях, каркаси будівель. Служить опорою для прогонів і плит, які встановлюються в перекриттях або покриттях будівель.
Саман - розчин, що готується з глини, піску і волокнистих добавок (січки соломи, тирси).
Скат - сторона даху.
Ковзна опалубка - опалубка, переміщувана вгору по мірі укладання рядів цегли при влаштуванні печі або каміна.
Текстура - малюнок, що утворюється на поверхні деревини внаслідок перерізання волокон.
Теплий бетон - будівельний матеріал, що виготовляється з глинистих грунтів і органічних добавок (наприклад, саман).
Тятива - частина сходів, що служить для кріплення ступенів методом врізання їх у бічну площину.
Тичковий ряд - ряд цегляної кладки, в якому цегла покладений поперек стіни.
Фальц - прямокутна вибірка по кромці дошки або щита. Фальц з рівними сторонами називається чвертю.
Фаска - зрізане гостре ребро крайки деталі.
Фільонка - тонка дошка або фанера, вставлена в рамку.
Фронтон - завершення (звичайно трикутне) фасаду обмежене двома схилами даху з боків і карнизом в основі. Декоративні фронтони прикрашають двері та вікна будинку.
Футеровка (підкладка) - захисне внутрішнє облицювання пічних топок і ін Розрізняють вогнетривкі, хімічно стійкі та теплоізоляційні.
Царги - дощата рама, що з'єднує ніжки столів або стільців, спинки ліжок.
Цементне тісто - розчин цементу з водою.
Цементогрунт - матеріал, який застосовується для фундаментів та стін. Складається з цементу, грунту і води. (При вживанні ретельно ущільнюють. Після зведення фундаменти і стіни з цементогрунта протягом 15 - 20 днів поливають водою по 3-5 разів на день.)
Циклювання - зачищення поверхні.
Цикля - ручний інструмент (сталева пластинка) для зачистки поверхні.
Цоколь - верхня частина фундаменту, що підноситься над землею.
Черепні бруски - бруски для укладання накату, прибиває до балках міжповерхового перекриття.
Чверть - див фальц.
Швабровка - ретельна протирання мокрою ганчіркою внутрішньої поверхні печей і каналів при їх кладці.
Шкант - круглий вставний шип.
Шпатлевка - склад для закладення нерівностей та інших дефектів перед їх фарбуванням.
Шпатлювання - закладення нерівностей.
Шпилька - цвях без капелюшка.
Шпон - тонкий шар деревини. Розрізняють струганий і лущений.
Штапик - брусок, що використовується для кріплення вставлених у чверть скла або фільонок.
Штукатурка «впустошовку» - штукатурка з неповним заповненням швів.













Немає коментарів: